|
Professional Partner

10 tips voor SEO: Optimaliseer je website voor de zoekresultaten

4
min.
Jan 17, 2023
Bart van de Ven
Bart van de Ven
Google analytics Dashboard van de maand november 2022 in het account van Online Winner

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is al jaren een van de belangrijkste begrippen in online marketing. Iedereen wil meedoen in het online circus om de felbegeerde eerste positie in de zoekresultaten te kunnen bemachtigen. Met dit artikel licht ik 10 punten voor SEO uit waarmee jij ervoor kunt zorgen dat jouw website hoger rankt in de zoekresultaten. Van relevante zoekwoorden tot mobielvriendelijke webpagina's, deze tips kunnen je helpen beter zichtbaar te worden.

Zoekmachineoptimalisatie, of SEO, is het proces van het optimaliseren van je website om ervoor te zorgen dat deze hoger rankt in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit kan helpen om meer bezoekers naar je website te trekken en om je online zichtbaarheid te vergroten. Er zijn veel verschillende manieren om je website te optimaliseren voor zoekmachines, en hier zijn tien best practices om rekening mee te houden:

1. Zoekwoorden

Zoekwoorden zijn belangrijk voor SEO omdat ze zoekmachines helpen te begrijpen waar je website over gaat. Probeer zoekwoorden te gebruiken die specifiek en relevant zijn voor de inhoud die jij met je doelgroep wilt delen en probeer dan ook deze zoekwoorden op strategische plekken te plaatsen, zoals in de titel van je webpagina's en in de eerste alinea van de inhoud op je website.

2. Website opbouw

Een goede opbouw van de inhoud op je website kan helpen om de gebruiker te leiden en te helpen begrijpen waar je website over gaat. Het is daarom belangrijk dat je duidelijke koppen en alinea's gebruikt om de inhoud opte splitsen. Dit zorgt ervoor dat de verschillende onderwerpen goed leesbaar zijn. Een goede opbouw op je website kan leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van je website verhogen. Wanneer de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid verbeterd worden kan dit ertoe leiden dat bezoekerslanger op je website blijven en een langere sessieduur draagt positief bij aan je positie in de zoekresultaten.

3. Interne links

Het woord intern zegt het eigenlijk al, maar Interne linkszijn links vanuit een pagina op je eigen website die verwijzen naar een andere pagina op je website. Deze interne links helpen gebruikers de website beter te navigeren. Daarnaast kunnen interne links ook de autoriteit van bepaalde pagina’s van je website verhogen. Het is namelijk zo dat zoekmachines een pagina met veel interne links beoordeeld als belangrijker dan een pagina zonder veel interne links.  

4. Laadsnelheid

Niemand houdt van wachten ook niet op het laden van een website. Het is daarom zo belangrijk dat je website een snelle laadsnelheid heeft. Wanneer websites traag laden hebben bezoekers sneller de neiging om de website ook zo snel mogelijk weer te verlaten. Probeer de laadtijd van je website te verkorten door bijvoorbeeld afbeeldingen te comprimeren of dooronnodige plugins te verwijderen wanneer je gebruikt maakt van plugins op een WordPress website. Wij maken gebruik van Webflow, het voordeel van Webflow is dat deze software geen gebruik maakt van Plugins en dat we afbeeldingen in de CMS kunnen optimaliseren, dus ook daarvoor hebben we geen plugins nodig, superhandig al zeg ik het zelf.

5. Mobielvriendelijke websites

Dat mobiel de wereld aan het overnemen is, hebben we al eentijdje in de gaten. Steeds meer bezoekers gebruiken hun smartphones om onlinete zoeken, daarom heeft o.a. Google mobielvriendelijkheid heel hoog in hetvaandel staan. Uit statistieken van ExplodingTopics.com blijkt dat meer dan dehelft van het wereldwijde internet verkeer via mobiele apparaten websitesbezoekt, maar liefst 60,9%! Dit percentage stond in 2015 nog maar op 31,6% ensindsdien is het percentage alleen nog maar aan het stijgen. De hoogste tijddus om ervoor te zorgen dat jouw mobiele website niet achterblijft.

6. Unieke en waardevolle inhoud

Gij zult niet stelen, één van de tien geboden, fundamenten,waarop onze samenleving gebouwd is. Dit is niet alleen relevant voor de rechtstaatmaar dit geldt ook in het geval van de inhoud die jij op jouw website deelt. Googlestraft plagiaat namelijk af. Dit geldt trouwens niet alleen voor plagiaat maarook voor inhoud die niet waardevol is. Unieke en waardevolle inhoud geven eenhogere autoriteit aan jouw website wat vervolgens leidt tot een hogere rankingin de zoekresultaten. Zorg daarom altijd dat je gebruik maakt van unieketeksten die betrekking hebben op jouw dienstverlening.

7. Meta tags

Meta tags, het eerste wat je ziet van iedere zoekopdracht die je uitvoert zijn de koppen en de beschrijvingen van de resultaten die de zoekmachine je voorschotelt. Meta-tags helpen crawlers van zoekmachines daarnaast ook te begrijpen waar jouw website over gaat, deze crawlers zorgen er daarom ook voordat jij bij een betreffende zoekopdracht het meest relevante resultaat te zien krijgt.

Hopelijk zijn bovenstaande 10 tips voor zoekmachineoptimalisatie een goede basis om te starten met het verbeteren van de vindbaarheid van je website.  Maar wij begrijpen ook dat je zelf een bedrijf te runnen hebt en dat je denkt na het lezen van dit artikel: “Moet ik hier allemaal rekening mee houden?!”, geenpaniek, natuurlijk helpen we je daar graag bij. Aarzel dan ook niet om contact met ons op te nemen dan bekijken wat we voor jouw website kunnen verbeteren.

Deel dit artikel

Over de auteur